Gezonde Tandpasta zonder Fluoride

We letten tegenwoordig bijna allemaal op onze voeding, of het biologisch is en of er geen slechte E-nummers en andere giftige stoffen in zitten. Maar hoe zit dat eigenlijk met tandpasta en fluoride? Tenslotte is dat wel iets wat wij dagelijks gebruiken en binnen krijgen.

Fluoride komt steeds vaker in opspraak en wordt zelfs gelinkt aan bepaalde stoornissen, hersenbeschadiging en aangeboren afwijkingen, koop je in Amerika fluoride tandpasta dan staat er een waarschuwing op de verpakking. In Nederland, het land vol regels en juiste controle op medicijn gebruik en dergelijke, wordt het nergens vermeld. Laatst stond ik bij de drogist te zoeken naar fluoride-vrije tandpasta van Parodontax toen ik werd aangesproken door een mevrouw die hier bij zweerde en het ook altijd in huis haalde. Haar zoon die een beperking heeft had er heel veel baat bij sinds zij alleen nog maar tandpasta zonder fluoride bij hem gebruikte en ze zag aanzienlijk verbetering in zijn mentale toestand. Het speelt dus wel degelijk bij de mensen alleen is er nog heel weinig informatie over en de vraag is of het wel opweegt tegen het gunstige effect wat het zou moeten hebben voor je gebit? 

In 2001 is er uit een onderzoek naar voren gekomen dat fluoride zich gaat ophopen in de pijnappelklier en dat dit de werking beïnvloed. De pijnappelklier (ook wel 3e oog genoemd) maakt het hormoon melatonine aan dat zorgt voor een goede nachtrust en ook het hormoon serotonine dat invloed heeft op je stemming en emotie.

Nu ben ik niet heel obsessief bezig wat betreft de fluoride in mijn tandpasta want ik heb ook nog steeds tandpasta met fluoride in huis, maar ik wissel het wel af. Ik vind de negatieve berichtgevingen over dit onderwerp best wel iets om over na te denken en, heel cliché natuurlijk, waarom zou je niet voor zekerheid gaan. Tenslotte is het wel je gezondheid (en nog belangrijker, dat van je kinderen) en ik denk dat we ongemerkt al genoeg rotzooi binnenkrijgen. 

Gezonde Tandpasta zonder Fluoride.

Parodontax fluoridevrije tandpasta

Mijn favoriete merk tandpasta heeft, zoals ik al zei, ook een fluoridevrije tandpasta in het assortiment. Aan de smaak van parodontax moet je in het begin even wennen want het heeft namelijk niet die frisse mint smaak zoals bij normale tandpasta’s maar het went vrij snel. De smaak van deze fluoridevrije tandpasta verschilt nauwelijks met de normale parodontax tandpasta, ook deze smaakt een beetje zoutig en is heel effectief bij tandvleesproblemen en tandplak.

Ook Douglas.nl verkoopt een fluoridevrije tandpasta van het merk Swissdent.

Het merk Weleda heeft maar liefst 6 fluoridevrije tandpasta’s in het assortiment waaronder een kindertandpasta die ik net besteld heb voor mijn kids.

Wat is jou mening over de fluoride in tandpasta? Let me know XO.

1

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *