Zijn reinigingsdoekjes slecht voor je huid?

Reinigingsdoekjes. Ze zijn zo handig in gebruik, maar zijn ze ook wel goed voor je huid? Laats werd ik geholpen bij een drogist toen ik even de reinigingsdoekjes niet zo snel kon vinden. Zij vertelde mij dat ik deze beter niet kan gebruiken omdat ze gewoon niet goed zijn voor je huid. Daar schrok ik wel van, want na mijn cleanser gebruik ik iedere avond reinigingsdoekjes voor de laatste restjes mascara. Natuurlijk heb ik ooit wel ergens gelezen dat doekjes niet heel goed zijn om te gebruiken, maar ik heb het nooit echt heel serieus genomen. 

Reinigingsdoekjes.

Ze zijn zo makkelijk en ideaal voor onderweg. Je haalt heel snel al je makeup eraf zonder dat er water aan te pas hoeft te komen. Maar helaas, houdt er maar meteen mee op, of nog beter gooi ze maar weg. Ik ben mij er, nadat ik er in de winkel op gewezen werd, wat meer in gaan verdiepen en dan word je niet vrolijk. 

Het blijkt dat je de makeup meer in je huid duwt dan dat je het van je huid afhaalt. Reinigingsdoekjes bevatten allerlei ingrediënten die je vervolgens dus niet meer van je huid afspoelt. Een beetje hetzelfde effect wanneer je zeep op je huid smeert en het er vervolgens niet meer afhaalt. Beauty deskundigen beweren zelfs dat ze rimpels kunnen veroorzaken. Omdat je de tere huid rondom je ogen steeds opnieuw op en neer beweegt met de doekjes kan dit het verouderingsproces versnellen en zelfs de huid beschadigen. 

Reinigingsdoekjes zijn dus geen vervanging van je normale cleanser. De meeste doekjes zijn verzadigd met chemicaliën die het mogelijk maken om de make-up makkelijk te verwijderen, waardoor ze chemisch residu op de huid kunnen verlaten. Ook bevatten ze vaak conserveermiddelen zodat je ze kunt bewaren zonder dat er bacteriën en schimmels gaan groeien. Deze conserveermiddelen zijn niet per se veilig om op je huid te laten zitten. 

Zeker wanneer je snel las hebt van eczeem of couperose is het gebruik van doekjes af te raden omdat het alles alleen maar kan verergeren. 

Kan je het toch niet laten?

Wanneer je zo af en toe toch reinigingsdoekjes wilt gebruiken (op reis, of om even snel je laatste resten mascara weg te poetsen), kies dan voor doekjes die geen alcohol bevatten en speciaal voor de gevoelige huid zijn. Deze bevatten vaak vochtinbrengende bestanddelen en zijn mild voor de huid. 

Wanneer je onderstaande doekjes hebt gebuikt, eindig je reinigingsroutine dan altijd met een micellair water of toner om alle restanten van het doekje die op je huid zijn achtergebleven te verwijderen. 

Josie Maran Bear Naked Wipes

Deze doekjes van Josie Maran zijn geliefd bij veel beauty-youtubers omdat ze zo zacht zijn voor je huid en biologisch afbreekbaar. Bevat een mengsel van Aloë Vera, Kamille, Komkommer en Vitamine E. Vrij van synthetische ingrediënten en geuren, parabenen en sulfaten.

Koh Gen Do Cleaning Wipes

De Koh Gen Do Cleansing Spa Water Cloths reinigen en voeden je huid. Bevat zes essentiële kruiden om de huid te beschermen zoals rozemarijnblad, salieblad, lavendel en gemberwortel. Ook dit product bevat geen synthetische ingrediënten en geuren, is tevens vrij van parabenen en sulfaten. 

XO, Frieda

 

 

4

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *