Heb je al jaren last van bepaalde klachten maar je weet niet precies waar ze vandaan komen? Hartstikke vervelend natuurlijk! Ook een huisarts kan niet altijd een diagnose stellen, dus hoe kom je dan alsnog achter je problemen? Een DNA onderzoek helpt in sommige gevallen. Zo’n test kan namelijk voor duidelijkheid zorgen als je klachten uit een erfelijke ziekte komen. De oorzaak kan dan gevonden worden door een DNA onderzoek, al is dit helaas niet altijd het geval. Bepaal daarom zelf of je je DNA wilt laten testen, wat je kunt laten doen bij een gespecialiseerde kliniek. Het is echter goed om te weten dat er meerdere soorten DNA onderzoeken zijn. Welk type het beste is, hangt af van je klachten en/of situatie. Hieronder noemen we welke mogelijkheden behoren tot de opties. Wat voor soorten DNA onderzoeken zijn er?
Genpakket
In sommige gevallen weet je arts al ongeveer waardoor je klachten veroorzaakt worden. Soms heeft je dokter namelijk een idee over de genen die resulteren in je aandoening. Er wordt dan gebruik gemaakt van een genpakket als DNA onderzoek. Er wordt dan tijdens de test gefocust op bepaalde mutaties, oftewel afwijkingen, in een groep van genen.
WGS
WGS staat voor whole genome sequencing. Tijdens zo’n DNA onderzoek wordt niet alleen naar de genen gekeken, maar ook naar het DNA tussen de genen. Vandaag de dag wordt een WGS vooral gebruikt voor wetenschappelijke onderzoeken. Eventueel kun je ook zelf je DNA laten onderzoeken in de vorm van een WGS, al is dit over het algemeen niet nodig.
WES
WES is de afkorting van whole exome sequencing en is een populair type DNA onderzoek. Hierbij kunnen alle genen geanalyseerd worden. Als een kind een WES test krijgt, wordt vaak ook het DNA van de ouders onderzocht. Dit heet ook wel een Trio-WES. Zo worden de genen van de ouders vergelijken met de genen van het kind. Hierdoor kun je meer informatie krijgen over het DNA van je zoon of dochter.
SNP array-onderzoek
Bij een SNP array-onderzoek kijkt de arts naar de hoeveelheid DNA en de chromosomen. Doordat kleine delen DNA van je chromosomen verdwenen of juist dubbel zijn, kan dit namelijk resulteren in problemen. In dit geval kun je dus het beste gebruik maken van een SNP array-onderzoek.
Inmiddels weet je dus dat er meerdere soorten DNA onderzoeken zijn. Je arts raadt je vaak een type aan, maar het is ook mogelijk om informatie op te vragen bij een kliniek om te kijken wat die voor je kunnen betekenen. Je kunt naast je preventief gezondheidsonderzoek dan ook direct je DNA laten testen om nog meer te leren over je lichaam en gezondheid.
XO Frieda
0Deze blogpost bevat producten die ik heb ontvangen.
Leave a Reply