Een zorgverzekering, die hebben we allemaal. Als het goed is, althans. Denk jij bij het lezen van deze woorden ‘nee hoor, ik niet!’, dan is het de hoogste tijd om in actie te komen, want een zorgverzekering is nu eenmaal verplicht, in de vorm van de basisverzekering. Bij welke verzekeraar je deze afsluit, en of je naast dat basispakket ook nog voor aanvullende verzekeringen kiest, dat mag je zelf weten. En die keuzevrijheid maakt het direct zo lastig. Want hoe weet je nu zeker of je de voor jou beste verzekering af hebt gesloten? Past jouw zorgverzekering bij de kosten die je maakt?
Kijk goed naar de kosten die je maakt
Bepalen welke zorgverzekering bij je past, begint met kijken naar de kosten die je maakt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want als het om je gezondheid gaat heb je nu eenmaal geen garanties. Misschien heb je nog nooit een fysiotherapeut nodig gehad en denk je deze wel te kunnen schrappen uit je dekking, en ga je de week erna prompt door je rug.
Toch kun je op basis van welke kosten je regelmatig maakt vaak wel een klein beetje inschatten wat je nodig zal hebben. Heb je geen kinderen, en zelf een keurig recht gebit, dan is een hoge dekking voor orthodontie niet nodig. En draag je een kunstgebit? Dan kun je die aparte tandverzekering meestal ook wel laten schieten. Kijk goed naar welke kosten verzekeraars allemaal kunnen vergoeden, en naar welke ervan je zeker niet zal gaan gebruiken.
Vervolgens zet je ook de kosten die je zeker wél zal maken op een rijtje. Kom je regelmatig bij de tandarts? Dan wil je dat graag vergoed krijgen. Vrijwel ieder jaar fysiotherapie nodig? Dan is een vergoeding daarvoor ook geen overbodige luxe. Zo ga je alle vaak voorkomende, maar wellicht ook wat minder reguliere kosten door, en krijg je een aardig beeld van wat jouw verzekering allemaal zou moeten dekken, en wat niet.
Kun je de kosten vergoed krijgen?
Heb jij jouw verwachte zorgkosten in kaart gebracht, dan is het zaak om te gaan zoeken naar een zorgverzekering die hier zo goed mogelijk bij past. Let daarbij goed op dat je niet altijd alle kosten vergoed kan krijgen; zelfs een goede tandverzekering dekt vaak niet alle tandartskosten, en ook onbeperkt fysiotherapie is niet altijd mogelijk.
De basisverzekering vormt je uitgangspunt; deze is verplicht, en dekt een groot deel van de kosten die we vrijwel allemaal maken. Vervolgens ga je op zoek naar een aanvullend pakket dat ook je andere kosten dekt. Dat kan een goedkope aanvullende verzekering zijn, als je weinig kosten maakt. Maak je echter aardig wat zorgkosten, dan kan een duurdere variant op de langere termijn vaak goedkoper zijn. Deze dekt namelijk meer, en voorkomt dat je voor een aanzienlijk deel van je zorgkosten zelf op moet draaien. Kwestie van wikken en wegen, en vooral goed rekenen, dus, zodat je de beste keuze kan maken.
XO Frieda
0Deze blogpost bevat producten die ik heb ontvangen.
Leave a Reply