Zorgverzekering afsluiten boven 18 jaar

Als je 18 bent geworden zijn er ineens veel meer dingen waar je aan mag of zelfs moet denken. Je mag met je rijbewijs de weg op en je hebt nu ook stemrecht. Daarnaast ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Omdat 18 jaar worden al moeilijk genoeg is, staat hieronder de zorgverzekering stap voor stap uitgelegd. Zo kun je weloverwogen een keuze maken voor alle elementen in de zorgverzekering. Zorgverzekering afsluiten boven 18 jaar: waar moet je op letten?

Basisverzekering

De basisverzekering heb je eigenlijk niet te kiezen. Een zorgverzekering boven 18 jaar is verplicht. Als je het niet doet, kun je zelfs een boete krijgen. Het is natuurlijk wel handig om er eentje te hebben. Vanuit deze verzekering krijg je standaard medische zorg vergoed, zoals de huisarts en bepaalde medicijnen. Ook opname in het ziekenhuis na een ongeval zit hierbij inbegrepen. Het is natuurlijk niet leuk dat je ineens moet betalen, maar het is wel fijn dat je in goede handen bent als er echt iets gebeurt.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering kun je je verzekeren voor specialistische zorg. Dit is voor een bezoek aan een gynaecoloog, een fysiotherapeut of een acupuncturist. Een aanvullende verzekering kan goedkoper zijn dan de zorg die je binnen een jaar wil afnemen. Zet goed op een rijtje wat je verwachte kosten zijn voor dat jaar, zodat je echt niet te veel betaalt.

Eigen risico verhogen of niet?

Het volgende punt om bij stil te staan is het eigen risico. Ga je die verhogen of niet? Als je dit jaar geen specialisten gaat bezoeken, is het misschien een goed idee. Je betaalt niet extra’s aan het einde van het jaar, maar je bespaart wel tientjes per maand op de verzekering. Maak daarin een afweging en vraag aan je leeftijdgenoten hoe zij dat hebben geregeld.

Zo werkt de tandartsverzekering

Als je maar één bezoekje per jaar aan de tandarts brengt is deze verzekering niet zo heel voordelig. Als je twee keer per jaar of vaker gaat, dan is het wel een goed idee. Als je daarnaast ook nog gebruik maakt van mondhygiëne, dan is het helemaal aan te raden. Je betaalt dan niets achteraf voor de tandarts. Dit valt allemaal binnen de verzekering die je hebt afgesloten.

Korting met een collectiviteit

Wil je echt de goedkoopste zorgverzekering van 2023? Kijk dan of je gebruik kunt maken van een collectieve regeling. Hiermee krijg je tien procent korting op de basisverzekering en soms ook nog op de aanvullende verzekering. Informeer bij je werkgever of sportclub wat er mogelijk is.

XO Frieda

Deze blogpost bevat producten die ik heb ontvangen.

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *