Tips om oogirritaties door contactlenzen te voorkomen

Totdat je contactlenzen begint te dragen, is de kans groot dat je je niet realiseert hoe vaak  je per dag over je oogleden wrijft om een einde te maken aan jeuk, een branderig gevoel of andere vormen van irritatie. Hierbij enkele tips om oogirritaties door contactlenzen te voorkomen.

Helaas kan dit voor dragers van contactlenzen een aantal problemen veroorzaken. Om deze problemen effectief aan te pakken, is het belangrijk te begrijpen wat de oorzaak is van de irritatie en hoe je deze kan verhelpen. 

Wrijf heel voorzichtig

Zoals je weet, kunnen oogleden jeuken, net als elk ander deel van het lichaam. Als je in je ogen wrijft, is de kans groot dat je je contactlens losmaakt. Dit kan ertoe leiden dat je lens in een hoek van je oog oprolt of dat hij er helemaal uitvalt.

Het beste wat je kan doen als je ogen jeuken, is je oogleden sluiten en zachtjes in je buitenste ooghoek wrijven. Dit helpt de irritatie te verlichten en vermindert de kans dat je contactlens loskomt.

Hydrateer je ogen

Aangezien je contactlenzen voor hun vochtvoorziening afhankelijk zijn van dezelfde traanbuisjes als je ogen, is het meer dan waarschijnlijk dat je ogen droog aanvoelen.

Er zijn een aantal goedkope vochtinbrengende oogdruppels verkrijgbaar voor mensen met zowel maand- als daglenzen.

Als de droogheid niet verdwijnt of echt onaangenaam aanvoelt, neem dan een bril mee, wat zoutoplossing en een doosje om je contactlenzen in te bewaren, zodat je ze kan uitnemen.

Zorg voor een steriele omgeving

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om infectie te voorkomen, is vasthouden aan deze eenvoudige regel. Als de contactlens niet in je oog zit, moet deze zich in een steriele omgeving bevinden.

Zelfs als je lens losraakt en slechts een paar seconden op je vinger zit, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Voordat de lens weer in je oog gaat, moet deze volledig worden gesteriliseerd.

Draag je graag make up? Dan kan dat met lenzen nog steeds! Zorg er wel voor dat je eerst je lenzen indoet voor je begint aan je make up. Zo zullen je lenzen minder snel vervuilen en is het veilig voor je ogen.

Daarnaast kan je op zoek gaan naar make up zoals een hypoallergeen mascara of andere producten voor gevoelige ogen.

Nog een tip: investeer in goede make up. Een longlasting waterproof mascara zal langer blijven zitten, waardoor er minder losse deeltjes in je ogen zullen komen.

Raadpleeg meteen een arts bij een infectie

Ten slotte moeten alle veranderingen in het gezichtsvermogen, roodheid, pijn of knobbels onmiddellijk aan een oogarts worden gemeld.

Een allergische reactie op de chemische stoffen die voor het reinigen en bewaren van je contactlenzen worden gebruikt, kunnen problemen veroorzaken.

Aan de andere kant kan je een ooginfectie hebben opgelopen waarvoor antibiotica nodig zijn. Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: hoe sneller je je laat behandelen, hoe kleiner de kans dat je je ogen blijvend beschadigt.

XO Frieda

Deze blogpost bevat producten die ik heb ontvangen.

 

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *