Eigen make-up lijn beginnen

Heb je er wel eens over nagedacht je eigen make-up lijn te beginnen, je eigen merk? Dan ben je er waarschijnlijk ook van bewust dat het een behoorlijke investering is om deze droom te kunnen verwezenlijken.

Nu heb ik het, als beauty blogger, over een eigen make-up lijn beginnen, maar misschien heb je er wel eens over nagedacht een parfum op de markt te brengen of kleding, schoenen, zonnebrillen, sieraden. Alles is mogelijk. De grote retailers zoals Douglas en Sephora, met de mooiste merken in het klantenbestand, zullen altijd blijven, dat betekent niet dat er geen ruimte meer is voor nieuwe innovatieve merken. Er zijn genoeg voorbeelden van onafhankelijke merken die erg succesvol zijn geworden door unieke producten op de markt te brengen.

Beauty brands hebben zelfs temidden van een wereldwijde pandemie grote omzetstijgingen vanwege alle online bestellingen. Misschien denk je dat een eigen make-up lijn beginnen meer is weggelegd voor iemand die al in de beauty branche zit, zoals een beauty blogger. Toch zijn ook veel merken ontstaan door een creatief idee, een gemis in de markt of door een passie voor bijvoorbeeld cruelty free producten.

Eigen make-up lijn beginnen

rente.nl

De voorbeelden van (bekende) bloggers/influencers en celebs die een eigen make-up lijn of merk neerzetten zijn inmiddels eindeloos. Die succesverhalen geven je motivatie om door te zetten met het verwezenlijken van je droom, maar bij het opzetten van een merk komt ongelooflijk veel kijken en het is niet iets wat je “even” doet. Zeker niet als je een baan hebt en je bezig bent met het opbouwen van je eigen merk naast je werk en/of gezin.

Waar moet je aan denken bij een eigen make-up lijn beginnen?

Je moet nadenken over wat je wilt (ingrediënten, kleuren etc), hoe het er qua vormgeving uit moet gaan zien, een logo etc. Daarnaast moet je een leverancier vinden waar jij mee wilt gaan werken en die het mag gaan uitvoeren. Wat betreft het opzetten van een make-up lijn weet ik inmiddels dat de minimale afname per product fors is. Denk aan duizenden en niet aan honderden. Natuurlijk maakt dat de inkoopprijs per lipstick of mascara aantrekkelijker dan wanneer je er maar honderd laat maken, maar de bedragen die je moet neerleggen met zulke grote afnames zijn enorm. Bovenop de afname kosten krijg je ook ontwikkelingskosten en orderkosten om je oren.

Marktonderzoek eigen make-up lijn starten

Als klein startend bedrijf concurreer je misschien met grote merken. Merken die veel toegewijde klanten en grote marketingbudgetten hebben.  Doe daarom marktonderzoek voordat je tijd en geld verspilt aan een vruchteloze onderneming. Door meer informatie te krijgen over concurrenten en de markt krijg je een idee van welke prijzen je moet bepalen per product en of er vraag naar is. Uniek zijn en je onderscheiden van de massa is het belangrijkste om een succesformule te creëren. Er is behoefte aan een origineel product met een boeiend en authentiek verhaal.

Wat ook slim is om te doen voordat je ‘full speed’ aan je nieuwe uitdaging begint, is het evalueren van je concurrenten. Door je concurrenten te bestuderen kan je veel leren over de marketing in je branche. Hoe communiceren ze met klanten? Hoe maken ze gebruik van hun social media kanalen? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vervolgens alles gaat kopiëren, maar laat je inspireren en motiveren. Bepaal wat je merk uniek maakt en zoek een manier om op te vallen. 

Omschrijf je eigen make-up lijn als een ‘persoon’

Als je merk een persoon was, wat voor soort persoon zou dat dan zijn? Wanneer je een eigen make-up lijn begint waarschijnlijk vrouwelijk, alhoewel de mannelijke mua’s op internet natuurlijk ook in één woord geweldig zijn om naar te kijken. Is het een jong of ouder persoon? Hoe zou deze persoon praten naar je doelgroep? De antwoorden op deze vragen bereiken misschien nooit je klanten, maar geven je wel een nauwkeurig gevoel over je merk. Bedenk hoe deze persoonlijkheid zich zou vertalen naar bijvoorbeeld je promotiemateriaal. 

Kosten eigen make-up lijn starten financieren. 

rente.nl

Het opbouwen van een merk is niet éénvoudig, hier gaat veel tijd en geld inzitten. Branding gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar duurt vaak maanden of jaren. Het is een proces dat een strategie vereist.

Dan heb je uiteindelijk een product, maar hoe ga je dat aan de man brengen? Ook dat gaat je geld kosten. Een website bouwen, marketing, investeren in je social media etc. Marketing bijvoorbeeld is een voortdurende inspanning die geld kost, een goede publicist kan wonderen verrichten voor je merk maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. Sommige startende ondernemers hebben al een mooi startkapitaal kunnen sparen of gaan in zee met een investeerder. Geld kan de reden zijn waarom je je dromen niet najaagt en dat is eigenlijk doodzonde.

Heb je het geld niet voorhanden en vind je een investeerder zoeken een te ingrijpende stap, dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Wil je een persoonlijke lening aanvragen? Zorg dan dat je eerst een goede vergelijking maakt, zodat je niet onnodig te veel rente betaalt. 

XO Frieda

Deze blogpost bevat producten die ik heb ontvangen.

 

0

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *